joi, 8 august 2013

Belly Dance-ul ca dans de vindecare

Mulţi romani privesc acest dans ca cel mult un dans exotic, foarte senzual, dar mulţi îl asociază cu ceva vulgar, poate şi datorită ritmului muzicii care aduce puţin cu manelele, sau poate datorită chiar atitudinii vulgare a multora dintre dansatoare.
Foarte puţini ştiu că iniţial acest dans era practicat atât de femei, cât şi de bărbaţi sau că în trecut acest dans era practicat în cadrul unor ritualuri complexe ca formă de vindecare sau în aşa numitele “ritualuri de trecere” (trecerea de la băiat la bărbat, transformarea fetiţei în femeie, căsătoria, naşterea, moartea).
Să nu uităm că, la origini, toate ritualurile erau dansate; prin dans, oamenii primitivi îşi exprimau bucuria şi emoţiile profunde. Ritualurile şi dansurile lor specifice întăreau legăturile dintre membrii comunităţii, exprimau bucuria sau tristeţea sau elogiau viaţa. Cu adevărat putem spune că dansul este cea mai veche şi cea mai simplă formă de exprimare spirituală.

Dansul din buric este o formă de dans în care feminitatea şi spiritualitatea se împletesc. Este un dans al senzualităţii, al fertilităţii şi al abandonului de sine. Rosina-Fawsia Al-Rawi spunea foarte frumos în cartea ei “Secretele bunicii” că “dansul din buric este o artă de a iubi. Asemănător jocului îndrăgostiţilor, el este o împletire între deschidere şi reţinere, între tremurul emoţiilor şi o seninătate nesfârşită, o intensitate aproape de nesuportat şi o senzualitate plină de tandreţe”.


De ce este belly-dance-ul un dans vindecator?
*După doar câteva şedinţe, vei observa cât de frumos se modelează şi se tonifiază muşchii abdominali, şi vei vedea cum capacitatea de digestie se îmbunătăţeşte considerabil. Acest lucru se datorează mişcărilor circulare care realizează un masaj profund al organelor interne, astfel că starea de sănătate a sistemului digestive se va îmbunătăţi considerabil. Acest dans întăreşte foarte mult Manipura Chakra, chakra asociata solarităţii, încrederii în sine şi forţei voinţei, şi chiar a echilibrului. Foarte multe femei care practică belly-dance se simt foarte încrezătoare, devin foarte ambiţioase şi au o voinţă de neclintit.


Din nou o voi cita pe Rosina-Fawsia Al-Rawi: “Dansul din buric este un dans al izolării, în care diferite părţi şi centri ai corpului se mişca individual şi independent, dar, totuşi, formează o unitate. Mişcările policentrice ale dansului din buric ajuta la dezvoltarea inteligenţei trupului şi a capacităţii lui de reactive, determinând în final o conştientizare multidimensional a corpului. Aşa cum picăturile de apă se undesc şi dau naştere curgerii armonioase a răului care îşi extrage iar şi iar forţa din sursa lui, tot aşa şi dânsul din buric îşi regăseşte esenţa în pântece, după cum o sugerează şi numele lui popular”.
*Dânsul din buric ajuta şi la tonifierea musculaturii pelviene şi îmbunătăţirea circulaţiei sangvine in zona aparatului reproducător. O practică consecventa te poate scăpa de durerile menstruale sau de simptomele asociate sindromului premenstrual. Nu întâmplător, femeile din trecut dansau pentru a beneficia pe puterea vindecătoare pe care acest dans o are asupra corpului.
*Se spune că belly dance-ul este dansul fertilităţii, al maternităţii, al dăruirii de sine, şi al voluptăţii. Acest dans pregăteşte corpul pentru sarcina, datorită creşterii fluxului sangvin, şi implicit, al oxigenului în zona pelviană, ceea ce are un efect de întărire şi alungire a planşeului pelvian. Este un excelent exerciţiu atât prenatal, pentru uşurarea durerilor naşterii, cât şi postnatal, pentru refacerea planşeului pelvian.
*Această formă de dans îţi oferă posibilitatea de a te descoperi mai profund, de a învăţa despre tine însăţi, de a comunica cu eternul feminin din tine, de a te accepta şi de a te iubi aşa cum eşti. Îţi conferă o stare de încredere în sine, entuziasm debordant, feminitate copleşitoare şi senzualitate. 

În trecut, femeile dansau una pentru cealaltă, adorându-se şi transfigurându-se reciproc, şi preluau foarte mult din feminitatea fiecăreia, se hrăneau cu această energie. Astăzi foarte multe femei se uită cu invidie la altele, şi în acest fel ele nu reuşesc să trezească în fiinţa lor alte calităţi pe care le au celelalte femei. Până la urmă, vedem în alţii ce e în noi. Ca să fiu mai explicită, dacă noi apreciem o femeie pentru starea de gingăşie, şi îi urmărim starea de gingăşie în timp ce dansează, prin empatie, putem prelua şi noi această stare. Iar femeile sunt foarte empatice, să nu uităm că dispunem de multă energie yin, care înseamnă o capacitate mare de receptivitate.

Va invit să creem un astfel de mediu, în care să ne simţim bine, să ne deschidem că femei, şi să practicăm belly-dance-ul nu numai că un simplu dans exotic, ci ca formă de vindecare.
Te invit  într-o incursiune în tainele senzualităţii şi a vindecării prin belly dance!
Cursurile au loc în fiecare incepand din data de sambata 14 septembrie 2013 de la ora 12.00 la 15:00 iar investiţia ta în arta dansului vindecător este de 120 ron pentru 4 şedinţe pe luna!
Sedintele se tin langa Sighisoara. 
Contact: nagymelinda3@yahoo.ro
          Tel : 0732/380471.
Te aştept cu drag!
Dansul din buric ne învaţă o nouă atitudine, o cale de a ne deschide ca femei, eliminând Imitaţia. Este o sursă a curajului şi a inspiraţiei care ne oferă ocazia de a ne descoperi nivele profunde ale fiinţei. E destinat să fie o cale a bucuriei şi a cunoaşterii, dar aceasta depinde de cum îl învăţăm şi de ce”.
Rosina-Fawsia Al-Rawi

Extras de pe blogul http://www.kaizen-art.blogspot.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu