marți, 24 septembrie 2013

Bellydance – o metoda eficienta impotriva stresului

In ziua de astazi, multi oameni cauta sa se ridice deasupra stresului si a tensiunilor vietii zilnice. Calmul si linistea descrise in vechile filozofii si practici orientale sunt dorintele “din umbra” ale civilizatiei moderne.
Bellydance
Bellydance
Din moment ce este foarte dificil, daca nu chiar imposibil sa obtii linistea mentala facand o activitate brutala, dureroasa sau nenaturala pentru corp, majoritatea metodelor orientale pun accentul pe practicarea unor activitati care sunt placute si sanatoase pentru fiinta umana ca intreg.

Miscarile de bellydance lucreaza impreuna cu corpul, nu impotriva lui. In varianta lor cea mai eficienta, miscarile de bellydance exerseaza si rafineaza intregul corp. Prin acest dans se lucreaza intr-un mod bland muschii si incheieturile, eliminand in acelasi timp tensiunile.

Shimmy si miscarile foarte energice contribuie si ele la eliminarea energiei in exces si a stresului, fiind in acelasi timp un exercitiu aerobic pentru corp. Miscarea a fost folosita de-a lungul timpului in Orientul Mijlociu pentru a facilita comuniunea cu Divinitatea.
Spre exemplu, in dansul “tak-seem”, un instrument solo improvizeaza o melodie hipnotica. Dansatoarea de bellydance raspunde cu miscari usoare, circulare si de unduire ale toracelui, soldurilor, bratelor si capului. Aceste miscari placute armonizeaza sistemul nervos central, trimitand in corp hormoni eliberatori de energie si declansatori de stari pozitive. Mintea devine relaxata si centrata.
Prin improvizarea miscarilor, dansatoarea isi dezvolta creativitatea, raspunzand muzicii prin miscare. Aceasta ii permite sa fie ‘in momentul prezent’, aici si acum, ceea ce ii da dansatoarei o stare de prospetime si de energizare la finalul dansului.
Daca stresul acumulat la o anumita persoana este mare, miscarile energice din ritualurile zar de exemplu (dansuri de exorcizare) pot fi folosite pentru a forta energia negativa sa iasa din corp si pentru a elibera stresul. In acest caz sunt folosite ritmuri puternice si speciale de tobe. Repetitivitatea ritmului, focalizarea mintii asupra muzicii si energia miscarilor lucreaza impreuna.
Bellydance venereaza corpul ca fiind Templul Sufletului. Prin urmare, aceasta forma de dans urmareste sa dezvolte un corp sanatos prin folosirea corecta a miscarii si a interactiunii cu muzica. Aceasta forma de miscare armonizeaza si emotiile prin expresivitatea creativa a dansatoarei, dezvoltand in acelasi timp abilitatea de a linisti mintea astfel incat inspiratia sa poata curge din suflet. Puterea acestei forme de arta este uriasa deoarece, in ciuda decaderii constante a civilizatiilor actuale si a schimbarii standardelor sociale, bellydance a rezistat timp de mii de ani.
Cele care practica bellydance isi gasesc o adevarata oaza vindecatoare in vartejul timpurilor actuale. Dobandirea unei stari de pace in interior prin bellydance este primul pas in a crea pace si in jurul nostru.

Sursa http://cursuri-dans-oriental.ro/bellydance-o-metoda-eficienta-impotriva-stresului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu